BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Održana radionica “Na istoj frekvenciji”

U Brčko distriktu BiH je nedavno održana radionica koja je okupila 10 mladih ljudi – srednjoškolaca i studenata iz različitih etničkih skupina – sa ciljem da proširi njihovo znanje o miru i povezanosti koja iz njega proizlazi. Radionica je pružila prostor mladima da izraze svoja mišljenja o prihvatanju i interkulturalnoj senzitivnosti.

Radionicu je otvorila Milica, koja je kroz prezentaciju predstavila projekat „Youth Rights Talks“ i najavila nadolazeći događaj u Beogradu. Od samog početka, atmosfera je bila dinamična, a kroz metodu „stavometra“ mladi su se izjasnili o svojim stavovima prema miru i različitostima. Zanimljivo je da većina učesnika nije bila dovoljno informisana o ratovima 90-ih, osim kroz priče svojih porodica, dok su se svi jednoglasno izjasnili da su otvoreni za različitosti – što nije iznenađenje s obzirom na to da je Brčko grad poznat po bogatstvu raznolikosti.

Kroz razne vježbe, poput definisanja pojma kulture, “ledenog brijega” kulture i “memory tape”, učesnici su istraživali i produbljivali svoja znanja o povezanosti unutar regiona. Jedna od ključnih aktivnosti bila je kreiranje “mape mira”, gdje su mladi identificirali asocijacije na mir, ali i na sve ono što mir narušava.

Diskusije su rezultirale važnim zaključcima – mladi smatraju da je neophodno da se više govori o miru u formalnom obrazovanju, predlažući uvođenje posebnog predmeta koji bi se bavio temama mira i pomirenja. Njihova refleksija o ulozi mladih u izgradnji mira i povezivanju kroz umjetnost bila je posebno inspirativna, naglašavajući da umjetnost može okupljati ljude različitih profila oko zajedničkih tema.

Jedan od posebnih uspjeha ove radionice je pridruživanje dvoje novih učesnika u daljnje aktivnosti, što potvrđuje važnost ovakvih događaja. Mladi su izrazili potrebu za još više ovakvih radionica, naglašavajući da su otvoreni za različitosti i da politika često ima snažan uticaj na mir ili njegovu odsutnost u regionu.

Radionica je dio regionalnog projekta “Podrška EU izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu” koji finansira Evropska unija (EU) i sprovodi Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).