BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Završen IV modul PRONI Akademije omladinskog aktivizma

U periodu od 13. do 15. septembra 2024. godine, u predivnom ambijentu Etno sela “Čardaci” u Vitezu, održan je četvrti, a ujedno i posljednji modul PRONI Akademije omladinskog aktivizma. Ova Akademija pružila je učesnicima priliku da kroz interaktivne radionice i praktične zadatke razviju ključne vještine potrebne za upravljanje omladinskim organizacijama, te doprinesu njihovom osnaživanju i efikasnijem funkcionisanju.

Tema četvrtog modula fokusirala se na različite aspekte organizacionog menadžmenta i projektnih aktivnosti, ključnih za uspješno vođenje i rast omladinskih organizacija. Prvi dan treninga bio je posvećen razumijevanju uloga i odgovornosti unutar organizacija, s posebnim naglaskom na menadžment ljudskih resursa. Učesnici su detaljno razmotrili kako pravilno raspodijeliti zadatke, motivisati timove i izgraditi efikasne organizacione strukture koje podržavaju aktivan angažman mladih u zajednici.

Jedna od najvažnijih tema modula bila je razumijevanje razlike između programa i projekata. Učesnici su imali priliku da nauče kako kreirati projektne prijedloge, počevši od osnovne projektne forme pa sve do osmišljavanja konkretnih ideja koje odgovaraju potrebama zajednice. Kroz grupni rad, učesnici su zajedno radili na razvoju projektnih prijedloga, čime su stekli praktična znanja koja će im pomoći u budućem radu na pisanju i implementaciji projekata.

Naredni dio modula bio je posvećen mapiranju postojećih donatora i poziva na projekte. Učesnici su analizirali različite izvore finansiranja dostupne omladinskim organizacijama i kako na najbolji način uskladiti svoje projektne ideje sa specifičnim zahtjevima donatora. Kroz interaktivne radionice, stekli su vještine “matchinga” odnosno poklapanja projektnih prijedloga s interesima i prioritetima potencijalnih finansijera, što je ključni korak u osiguravanju održivog finansiranja za organizacione aktivnosti.

Posljednje, učesnici i učesnice su imali priliku da urade evaluaciju kako samog modula, tako i cjelokupnog projekta PRONI Akademije omladinskog aktivizma, da razmijene iskustva, podijele svoja mišljenja o stečenim znanjima i vještinama, te daju povratne informacije o tome kako je Akademija doprinijela njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

,,Akademija omladinskog aktivizma donijela mi je različita poznanstva i znanje iz veoma važnih oblasti kada je u pitanju omladinski rad i organizovanje. Zajedno sa mladima iz ostalih općina, učio sam i imao priliku iznositi svoje mišljenje, ali i argumentovano zaključivati kada su u pitanju različite teme koje su nam predstavljali predavači. Mislim da svaka zajednica zaslužuje imati mlade ljude koji su obučeni da doprinose istoj i angažuju svoje vršnjake ka tom cilju“, kazao je učesnik Akademije Kenan Jodanović iz Ključa.

S obzirom na to da je PRONI Akademija omladinskog aktivizma osmišljena kao platforma za osnaživanje mladih lidera iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, svaki od modula donio je nova znanja i vještine koje će mladima omogućiti da preuzmu aktivniju ulogu u svojim zajednicama. Kroz kombinaciju teorijskih predavanja, interaktivnih radionica i praktičnih zadataka, učesnici su prošli sve faze neophodne za vođenje omladinskih organizacija, od osnova komunikacije i menadžmenta društvenih mreža, do konkretnih vještina pisanja projekata i zagovaranja za društvene promjene.

,,Proni Akademija omladinskog aktivizma koja se sastojala od IV modula je bila sjajna prilika da steknem i unaprijedim vještine koje su mi već sada korisne, a bit će još važnije u budućnosti. Naučila sam mnogo o komunikaciji – kako da bolje prenosim poruke i jasno se izražavam, a menadžment društvenih mreža mi je otvorio oči za to koliko je važno imati dobar digitalni nastup i strategiju. Lobiranje i javno zagovaranje su me naučili kako da se zauzmem za teme koje su mi važne i kako mogu uticati na promjene u zajednici. Te vještine su mi dale širu sliku o tome kako društvo funkcioniše i kako pojedinac može biti pokretač pozitivnih promjena. Pored toga, kroz teme o razvoju i unapređenju organizacije, dobila sam praktične savjete o tome kako da poboljšam rad tima u kojem se nalazim, a tema oko ličnog razvoja mi je pomogla da bolje razumijem svoje sposobnosti i načine kako da ih dodatno unaprijedim. Praktična vježba primjera oko pisanja naših vlastitih projekata je bila posebno korisna, jer sam naučila kako da ideje pretvorim u konkretne planove i osiguram sredstva za njihovu realizaciju. Sve što sam naučila na seminaru mogu odmah primijeniti i vjerujem da će mi ove vještine pomoći ne samo u poslu, već i u svakodnevnom životu“, rekla je učesnica Džanita Hrnić iz Bosanskog Petrovca.

PRONI Akademija omladinskog aktivizma se pokazala kao platforma za razvoj kapaciteta mladih lidera, pružajući im neophodne alate i znanja za njihovo aktivno učešće u društvu. Kroz sve module, učesnici su imali priliku da se povežu s vršnjacima iz različitih lokalnih zajednica, razmijene iskustva i razviju mrežu podrške koja će im biti od koristi u budućem radu. Ovaj završni modul, fokusiran na projektni menadžment i upravljanje organizacijama, predstavljao je krunu ovog edukativnog puta.

Nastavit ćemo da pružamo podršku mladim liderima, osiguravajući da nastave da rastu i razvijaju se, te da doprinesu razvoju svojih zajednica i izgradnji boljeg i inkluzivnijeg društva.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.