BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

PRVI BILTEN U OKVIRU PROJEKTA SLIPS

Zadovoljstvo nam je upoznati vas s našim najnovijim projektom Društveno korisno učenje (Service learning – SL). Projekat SLIPS ili “Društveno korisno učenje u osnovnim školama” ima za cilj da se nadogradi na pozitivan uticaj. Nadovezujući se na prethodni SLUSIK projekt, koji se bavio Društveno korisnim učenjem u srednjem obrazovanju, SLIPS projekat nastoji donijeti prednosti društveno korisnog učenja, posebno u pogledu socijalne inkluzije i građanskog učešća, u saradnju između osnovnih škola, stručnjaka i akademika, kao i volonterskog sektora. Inicijativa Društveno korisno učenje u osnovnim školama će direktno doprinijeti stjecanju vještina među nastavnicima osnovnih škola koje će im omogućiti da se angažuju sa učenicima osnovnih škola na inovativne načine i izgrade održiva partnerstva sa volonterskim organizacijama. 

Sve u svemu, partnerstvo ima za cilj usađivanje građanskih kompetencija među osnovnoškolsku djecu, promovisanje razumijevanja, znanja i osjećaja odgovornosti i vlasništva nad osnovnim vrijednostima i pravima širom Evrope i unutar njihovih lokalnih zajednica koje će ostati s njima kroz cijelu životnu putanju djelujući kao katalizator za cjeloživotno i cjeloživotno učenje na društveno osviješten način. 

Pomaganje u obogaćivanju dječijeg iskustva, doprinoseći pomaganju i podršci drugima, pomaže im da razviju građansku odgovornost i ojačaju zajednice. Izlaganjem djece ovom naprednom obrazovnom pristupu, on ima ogroman raspon prednosti. Društveno korisno učenje može razviti sposobnost djece da konstruktivno rade sa drugima, ohrabriti ih da postanu bolji vođe, izgraditi komunikacijske vještine, ponuditi priliku da poboljšaju svoje vještine rješavanja problema, izgraditi lični identitet i moralni razvoj, međukulturalno razumijevanje i poboljšati društvenu odgovornost i građanske vještine.

Projekat ima za cilj da se pozabavi problemima vezanim za nedostatak kapaciteta među nastavnicima osnovnih škola, podižući njihove vještine, znanje i opremajući ih inovativnim metodama pružanja učenja. U tom smislu, inicijativa SLIPS je vrlo relevantna za Evropsku godinu vještina, posebno baveći se prioritetima “inkluzivne obuke i usavršavanja” i rješavanjem budućih potreba tržišta rada. 

 

Projekat  sprovodi CEV – Centre for European Volunteering u saradnji sa Out of the Box International, Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva, Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, Vytautas Magnus University (Vytauto Didžiojo universitetas), Universidad de Granada i PRONI Centrom za omladinski razvoj, a sufinansira Evropska unija.