BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

SMART GAP – Bilten III

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo Bilten III u kojem su sumirane dosadašnje aktivnosti i rezultati projekta “SMART GAP – Gender Akcioni plan Brčko distrikta BiH”. 

SMART way – be proactive!

Statut Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao najviši pravni akt lokalne zajednice, u članku 13. definira temeljna prava i obaveze na način da svako ima pravo uživati sva prava i slobode garantirane Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, Statutom i zakonima Distrikta, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, uključujući, između ostalog, diskriminaciju po osnovi (s)pola, te da sve osobe na teritoriju Distrikta uživanju prava i slobode koje su im date Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. 

Zakonom o ravnopravnosti (s)polova u Bosni i Hercegovini  regulirano je da državna tijela na svim razinama vlasti, i tijela lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, političke stranke, pravne osobe s javnim ovlastima, pravne osobe koje su u vlasništvu ili pod kontrolom države, entiteta, županije, grada ili općine ili nad čijim radom javno tijelo vrši kontrolu, osigurat će i promovirati ravnopravnu zastupljenost (s)polova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju. Zakon uređuje, promovira i štiti ravnopravnost (s)polova, garantira jednake mogućnosti i ravnopravan tretman svih osoba bez obzira na spol, u javnoj i privatnoj sferi društva, te uređuje zaštitu od diskriminacije na osnovi (s)pola.

S uporištem u ova dva najvažnija dokumenta, sve projektne aktivnosti su kreirane i implementirane, a postignuti rezultati se oslanjaju na mjere i druge strateške dokumente koji proizilaze iz ova dva.

Radom na ovom projektu težimo ka:

  • Jasnom i konciznom okviru za rješavanje pitanja rodne ravnopravnosti
  • Pomoći u određivanju prioriteta i efikasnoj alokaciji resursa
  • Povećanju odgovornosti i praćenju napretka
  • Poboljšanju učešća svih zainteresovanih strana u procesima donošenja odluka
  • Jačanju koordinacije i saradnje među različitim akterima

Hvala svima na podršci i interesovanju za projekt “SMART GAP – Gender Akcioni plan Brčko distrikta BiH”. Vaša podrška i uključenost su ključni za postizanje rodne ravnopravnosti u našoj zajednici.

Za detaljan uvid u naš dosadašnji rad u okviru ovog projekta kliknite na dugme ispod.

Projekt “SMART GAP – Pametni Gender akcioni plan (Brčko distrikta BiH)” se implementira uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.