BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

POZIV NA KONSULTACIJE – Radna verzija Strategije rodne ravnopravnosti i Plan implementacije 2024-2028

PRONI Centar za omladinski razvoj, u okviru implementacije projekta “SMART GAP – Pametni gender akcioni plan Brčko distrikta BiH,” objavljuje radnu verziju Strategije rodne ravnopravnosti i Plana implementacije za period od 2024. do 2028. godine, u cilju provođenja konsultacija i dobijanja komentara i preporuka prije upućivanja prijedloga ka institucijama Brčko distrikta BiH.

Svoje komentare na tekst dokumenta možete dostaviti putem ove forme, a period za dostavljanje komentara je 30 dana od dana objavljivanja na web stranici proni.ba.

Radna verzija Strategije i Plana (kao i njihova finalna verzija) jedan je od rezultata projekta.

Projekt “SMART GAP – Pametni Gender akcioni plan (Brčko distrikta BiH)” se implementira uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Strategija rodne ravnopravnosti / Gender akcioni plan Brčko distrikta BiH 2024 – 2028 (ili GAP BD) izrađena je na osnovu Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini. Osim institucija lokalne vlasti, na primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine obavezni su i drugi društveni akteri naše lokalne zajednice: organizacije civilnog društva, poduzeća i ustanove te građani i građanke. Struktura Strategije rodne ravnopravnosti / Gender akcionog plana Brčko distrikta BiH 2024. – 2028. oslanja se na strateške ciljeve, prioritete i mjere Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021 – 2027. godina, GAP BiH za period 2023 – 2027. godina, Akcijskog plana za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti u Brčko distriktu BiH za razdoblje 2021. – 2025. godina, državne i entitetske strategije razvoja, Strategiju za ravnopravnost muškaraca i žena Evropske unije i druge relevantne strateške dokumente Vijeća Evrope, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

GAP BD je strateški dokument koji daje smjernice za izradu operativnih planova i drugih implementacijskih dokumenata institucija na svim nivoima organizacije vlasti u Brčko distriktu BiH. Dokument sadrži sve relevantne oblasti društvenog života, te su utvrđene prioritetne i transverzalne (eng. cross-cutting) oblasti, kao i oblasti koje se odnose na jačanje sistema, mehanizama i instrumenata za postizanje ravnopravnosti spolova, te jačanje saradnje i partnerstva u postizanju ravnopravnosti spolova u Brčko distriktu BiH.

Dodatna pitanja možete uputiti na mail info@proni.ba.

*Riječi i pojmovi korišteni u tekstu dokumenta, formi i ovom tekstu koji imaju rodno značenje jednako se odnose na muški i ženski rod, bez obzira u kojem rodu su korišteni.